nieuws

Broeikaseffect voorlopig heilzaam voor topwijnen

nieuws
De opwarming van de Aarde kan ook positieve effecten hebben, tenminste wat de wijnbouw betreft, zo blijkt uit een studie van het Instituut voor Landbouwwetenschappen aan de Universiteit van Firenze. De wetenschappers zeggen dat de klimaatswijziging bij beroemde Italiaanse wijnen als de Brunello, Chianti en Montepulciano in het voorbije decennium tot topjaargangen heeft geleid. Maar op langere termijn zijn een aantal vermaarde wijnen met uitsterven bedreigd door diezelfde klimaatverandering.
10 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De opwarming van de Aarde kan ook positieve effecten hebben, tenminste wat de wijnbouw betreft, zo blijkt uit een studie van het Instituut voor Landbouwwetenschappen aan de Universiteit van Firenze waarover de gezaghebbende Italiaanse krant La Stampa vrijdag heeft bericht. De wetenschappers zeggen dat de klimaatswijziging bij beroemde Italiaanse wijnen als de Brunello, Chianti en Montepulciano in het voorbije decennium tot topjaargangen heeft geleid.

Vooral de beroemde Brunello di Montalcino, een rode wijn die uitsluitend in de Toscaanse stad Montalcino van Sangiovesedruiven wordt gemaakt, heeft bij zijn laatste vijfsterrenjaargangen van het broeikaseffect geprofiteerd. Maar tegelijkertijd gewaagt de krant van een "zwanenzang", want de toekomst voor Brunello ziet er eerder somber uit. Op langere termijn zal de ongewoon hoge warmte in combinatie met het uitblijven van regen tot een "verwoestijning" van meer gebieden en tot het verdwijnen van de beroemdste Italinaanse wijnbergen leiden.

Zodoende zijn beroemde wijnen als de Barolo en de Chianti "met uitsterven bedreigde wijnen". Gelijktijdig tekenen zich bij wijnen uit het koudere noorden reeds ongewone kwaliteitssprongen af. Wijnexperten zien volgens La Stampa de toekomst reeds bij de "Engelse Prosecco, de Zweedse Pinot en de Duitse Barolo".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek