Broeikaseffect voorlopig heilzaam voor topwijnen
nieuwsVooral de beroemde Brunello di Montalcino, een rode wijn die uitsluitend in de Toscaanse stad Montalcino van Sangiovesedruiven wordt gemaakt, heeft bij zijn laatste vijfsterrenjaargangen van het broeikaseffect geprofiteerd. Maar tegelijkertijd gewaagt de krant van een "zwanenzang", want de toekomst voor Brunello ziet er eerder somber uit. Op langere termijn zal de ongewoon hoge warmte in combinatie met het uitblijven van regen tot een "verwoestijning" van meer gebieden en tot het verdwijnen van de beroemdste Italinaanse wijnbergen leiden.
Zodoende zijn beroemde wijnen als de Barolo en de Chianti "met uitsterven bedreigde wijnen". Gelijktijdig tekenen zich bij wijnen uit het koudere noorden reeds ongewone kwaliteitssprongen af. Wijnexperten zien volgens La Stampa de toekomst reeds bij de "Engelse Prosecco, de Zweedse Pinot en de Duitse Barolo".
Bron: Belga