nieuws

Boer maakt van bedrijf anti-stresscentrum voor koeien

nieuws
De Oostenrijkse veehouder Helmut Stein doet er alles aan om de stress bij zijn runderen tot het minimum te beperken. Hij kiest daarvoor omdat koeien vlak voor de slacht in paniek raken, waardoor de dieren een stresshormoon aanmaken dat ten koste zou gaan van de smaak van het vlees. Een aantal restaurants hebben het stressvrije vlees al op de menukaart gezet.
14 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Oostenrijkse veehouder Helmut Stein doet er alles aan om de stress bij zijn runderen tot het minimum te beperken. Hij kiest daarvoor omdat koeien vlak voor de slacht in paniek raken, waardoor de dieren een stresshormoon aanmaken dat ten koste gaat van de smaak van het vlees.

Zo bereidt Stein de koeien voor op het vervoer naar de slachthuis. Op zijn eigen bedrijf wordt ook de toegang naar een slachthuis nagebootst met het verschil dat er in de slachtbox een bak met vers voer klaarstaat. Ook worden de koeien regelmatig getransporteerd naar een weiland met vers gras.

Via zijn systeem brengt Stein iedere maand twee 'ontspannen' koeien naar het slachthuis. Doordat de smaak van het vlees beter is, zijn er al restaurants die het stressvrije vlees op de menukaart hebben gezet. Ook de thuisverkoop op de boerderij loopt zeer goed. "De mensen zijn bereid ervoor te betalen", beweert de veeboer. Per kilo zegt hij ongeveer twee euro extra te ontvangen. Bovendien verliezen de dieren tijdens het transport minder vocht, waardoor het geslacht gewicht hoger ligt.

Bron: Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek