nieuws

Boer en burger gebaat bij consumptie van insecten

nieuws
Een aantal wetenschappers zijn er­van overtuigd dat ook de westerse consument op een dag gretig zal smullen van een portie sprinkhaan of meelworm. Entomoloog Arnold van Huis van de Wageningen Universiteit is momenteel al bezig met de kweek van sprinkhanen voor menselijke consumptie. Het gaat om gezond voedsel, dat eco-efficiënt gekweekt kan worden en bovendien slechts een emmertje mest per week oplevert.
27 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
Een aantal wetenschappers zijn er­van overtuigd dat ook de westerse consument op een dag gretig zal smullen van een portie sprinkhaan of meelworm. Entomoloog Arnold van Huis van de Wageningen Universiteit is momenteel al bezig met de kweek van sprinkhanen voor menselijke consumptie.

"Ten eerste zijn insecten prima voedsel. Qua proteïne, ijzer en cholesterol is het beter om insec­ten te eten dan bijvoorbeeld rundvlees. Daarnaast zitten in­secten ook boordevol vitaminen, hartstikke gezond dus", aldus de Nederlandse onderzoeker. Een tweede reden om een lekker hapje rundvlees opzij te schuiven voor een bord larven is volgens hem de duurzaamheid van de productie.

"Insecten zijn ontzettend effi­ciënt te produceren. Dat komt in de eerste plaats doordat zij in te­genstelling tot koeien, varkens en kippen geen warmte produceren. De energie die zij uit voeding halen, wordt dus optimaal omgezet in lichaamsgewicht en eiwitten", zo klinkt het. Voor een kilo hoogwaardige ei­witten uit insecten zou slechts 30 procent nodig zijn van het voeder waarmee een kilo rund­vlees wordt geproduceerd. In­secten hoeven bovendien niet van granen te leven, maar kunnen wellicht ook op restproducten van de mens teren. "Daarnaast wordt van een rund zo’n 50 pro­cent niet gebruikt. Van insecten kun je gemiddeld 80 procent ge­bruiken voor consumptie".

Van Huis noemt de geringe hoeveelheid mest als belangrijk bijkomend voordeel. "Het ver­schilt natuurlijk per insect, maar een sprinkhanenkweker wist mij te vertellen dat hij ongeveer een emmertje mest per week te ver­werken heeft". De meest dringende rede­n om te wennen aan het eten van insecten is echter het dreigende te­kort aan vlees in de wereld. "Een derde van de wereldbevolking heeft inmiddels een staat van welvaart opgebouwd die het toe­laat om veel vlees te consumeren. In een land als China at een inwo­ner enkele jaren geleden nog 20 kilo vlees per jaar. Dat is nu aan het stijgen tot 80 kilo".

Dat insecten binnenkort ook in Nederland voor menselijke consumptie gekweekt gaan worden, staat voor Van Huis vast. Zelf is de onderzoeker er al mee bezig, in samenwerking met een bedrijf dat insecten kweekt voor dierlijke consumptie. De teelttechniek baart minder zorgen dan de culturele aanvaarding door consumenten. "Het zit puur tus­sen de oren. We eten toch ook garnalen", besluit Van Huis.(KS)

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek