nieuws

Bier in blik steeds populairder op Belgische markt

nieuws
Bier in blik wordt steeds populairder. "Reden voor het toenemende succes is het gebruiksgemak", klinkt het bij Alken-Maes. "Blikjes zijn makkelijker om mee te nemen, stapelen beter en je hoeft ze niet terug naar de winkel te brengen. De verkoop ervan steeg het voorbije jaar met bijna 7 procent, de bakkenverkoop met slechts 0,5 procent". Bierkenners zien de evolutie met lede ogen aan. "Die blikjes doen de Belgische biercultuur zeker geen goed", zegt Ben Vinken van Bier Passie Magazine.
27 juli 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Bier in blik wordt steeds populairder. "Reden voor het toenemende succes is het gebruiksgemak", klinkt het bij Alken-Maes. "Blikjes zijn makkelijker om mee te nemen, stapelen beter en je hoeft ze niet terug naar de winkel te brengen. De verkoop ervan steeg het voorbije jaar met bijna 7 procent, de bakkenverkoop met slechts 0,5 procent". Bierkenners zien de evolutie met lede ogen aan. "Die blikjes doen de Belgische biercultuur zeker geen goed", zegt Ben Vinken van Bier Passie Magazine.

De 'bierblikkenboom' komt overgewaaid uit Frankrijk, waar je al jaren zware bieren als Leffe in blik kunt kopen. Kwaliteit en smaak verschillen dan ook niet van die van bier in de klassieke flesjes. "De blikjes Hoegaarden zijn daarvan het beste bewijs", aldus Lian Verhoeven van InBev. "Het hergistingsproces op de fles hebben we probleemloos kunnen overzetten in blik. Sinds de lancering van aanvankelijk alleen nog pilsbier in blik gaat de verkoop ervan trouwens nog steeds in stijgende lijn. Al blijft het aandeel beperkt tot iets minder dan 20 procent van de totale verkoop van InBev". In de supermarkt steeg het aandeel van bier in blik onlangs tot 28,1 procent.

Toch blijft een aantal brouwerijen hardnekkig vasthouden aan bier in flesjes. Zo weigert Duvel Moortgat toe te geven aan de groeiende blikjesmarkt. "Zeg nooit 'nooit', maar we springen zeker niet op de kar omdat blikjes bier toevallig goed verkopen", aldus marketingmanager Johan Van Dyck. "Een Duvel hoort thuis in een fles en het typische glas. Voor dat soort bier ga je ook eventjes zitten: je slurpt niet snel een blikje leeg. Bovendien zijn er ook enkele praktische bezwaren. Het unieke gistingsproces zou wel eens voor te veel druk in een blikje kunnen zorgen en de gist die normaal op de bodem blijft liggen, kan zich met het bier vermengen".

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek