nieuws

Allergische reacties door aardappelen bij peuters?

nieuws
Gekookte aardappelen kunnen bij kleine kinderen allergische reacties veroorzaken en zelfs leiden tot vertraging van de groei. Deze conclusie trokken onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven na een onderzoek bij acht kinderen waarvan vermoed werd dat ze allergisch zijn voor gekookte aardappelen. De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met een gewijzigde samenstelling van de aardappelen en gaan nu verschillende soorten onderzoeken.
14 november 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
Gekookte aardappelen kunnen bij kleine kinderen allergische reacties veroorzaken en zelfs leiden tot vertraging van de groei. Deze conclusie trokken onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven na een onderzoek bij acht kinderen waarvan vermoed werd dat ze allergisch zijn voor gekookte aardappelen. De onderzoekers vermoeden dat er iets gewijzigd is in de samenstelling van de aardappelen.

Al eeuwenlang eten kleine kinderen van vier tot zes maanden gekookte aardappelen, maar pas recent werd vastgesteld dat dit allergie kan veroorzaken bij jonge kinderen. "Het heeft me eveneens verbaasd", zegt Liliane De Swert van het UZ in Leuven. "Er is een algemene toename van allergieën en misschien is de oorzaak daar te zoeken. Maar het is best mogelijk dat deze allergie vroeger niet bestond".

De allergie aan rauwe aardappel is al lang gekend. Die kwaal treft vooral volwassen personen met een pollenallergie, we spreken dan van kruisallergie. "Maar gekookte aardappelen kunnen ook leiden tot zeer uitgebreid eczeem, darmklachten en diarree. Mogelijk worden bepaalde allergene eigenschappen beïnvloed door verhitting van het voedingsproduct", aldus dokter De Swert.

Het team van De Swert onderzocht acht kinderen tussen drie maanden en twee jaar, van wie werd vermoed dat ze allergisch zijn voor gekookte aardappelen. Vijf van hen vertoonden onmiddellijk allergische reacties na het eten van aardappel. Nadat ze op een aardappelvrij dieet werden gezet, verminderde de allergische reactie. "Het aantal onderzochte personen is klein, de eerste patiënt dateert van 1998, maar we hebben wel diepgaand onderzoek verricht", verdedigt De Swert.

Een volgende studie bij een grotere groep van dertig patiënten is zo goed als klaar voor publicatie. "We weten echter nog niet precies welk allergeen verantwoordelijk is voor de kwaal. Wellicht is de samenstelling van de aardappel gewijzigd. De patiënten hadden courant verkrijgbare aardappelen gegeten. We willen ons nu ook toeleggen op de samenstelling van de aardappelen en zullen daarom verschillende soorten onderzoeken".

Volgens dokter De Swert hoeven ouders zich niet te veel zorgen te maken. Zeven van de acht kinderen ondervonden vanaf hun zesde jaar nog weinig hinder van hun allergie. "Maar bij sommige patiënten stagneerde de gewichtscurve en dat moet ons toch aanzetten tot voorzichtigheid. Wanneer kinderen een allergische reactie vertonen waarvan de oorzaak niet meteen te achterhalen is, dan moet een eventuele allergie bij het eten van aardappelen onderzocht worden".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek