Aantal collectieve voedselvergiftigingen daalt
nieuwsDemotte zegt dat het Voedselagentschap de jongste vijf jaar 233 collectieve voedselvergiftigingen heeft onderzocht. In 2004 waren er dat 27, tegen nog 83 in 2002. Het aantal collectieve salmonellabesmettingen is in de eerste zes maanden van 2005 gedaald met 52 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2004, en toen was er al een daling met 23 procent in vergelijking met 2003.
Een derde van deze vergiftigingen gebeurt op feestjes en barbecues, een derde in de horeca, 11 procent op scholen en nog eens 11 procent op feestjes voor jongeren. De rest in grootkeukens. Collectieve voedselvergiftigingen ontstaan vooral door slechte bewaring en gebrekkige hygiëne in de distributiesector en bij de verbruiker. Een derde had te maken met consumptie van rauwe eieren of producten op basis daarvan), 18 procent met vlees en kip, en 7 procent met vis. Voor de rest waren er verscheidene bronnen of werd de bron niet geïdentificeerd.
In 2004 deed het Voedselagentschap op alle niveaus van de voedselketen 58.990 bemonsteringen en 144.506 controles. Vorig jaar werden 2.030 processen-verbaal opgesteld. Er kwamen 1.709 administratieve boetes en 321 dossiers gingen rechtstreeks naar het parket. In de eerste zes maanden van 2005 waren er 33.943 bemonsteringen en 96.021 controles.
Bron: Gazet van Antwerpen