Zuivelsector plaatst IKM in vitrine
nieuwsIn België produceren ongeveer 14.000 melkveehouders melk. Meer dan 97 procent van de melk wordt verkocht aan een zuivelfabriek. De rest wordt op de hoeve zelf verwerkt tot zuivelproducten die rechtstreeks aan de consument verkocht worden. Momenteel is ruim driekwart van de Belgische melkveehouders IKM-gecertificeerd. Samen produceren ze naar schatting 87 procent van de melkplas. In Vlaanderen ogen deze cijfers nog indrukwekkender omdat de kwaliteitsborging in Wallonië trager op gang gekomen is.
Het IKM-lastenboek werd ingevoerd op 1 juli 2000 en bevat meer dan 125 borgingspunten, ingedeeld in vijf hoofdstukken. Dat zijn dierengezondheid, dierenwelzijn, milieu, hygiënische melkwinning en reiniging. Ook de melkophaling en het melktransport gebeuren volgens specifieke voorwaarden opgelegd door het IKM-lastenboek. En dan is er nog de melkverwerking, die op zijn beurt onderworpen is aan specifieke eisen en controles.
Het verhaal achter IKM en de garanties inzake traceerbaarheid en voedselveiligheid zijn vandaag enkel bekend in de zuivelsector, stelt IKM-verantwoordelijke Luc Devreese vast. Vandaar het initiatief om deze informatie op een heldere manier naar de consument te brengen via een nieuwe website.
Meer informatie: www.bestemelk.be