Wortelen bevatten natuurlijke kanker-remmer

Een natuurlijk bestanddeel in wortelen, falcarinol, zou het risico op kanker met een derde kunnen verminderen. Uit proeven op ratten aan de Britse universiteit van Newcastle Upon Tyne is gebleken dat de dieren die wortelen kregen, dertig procent minder kans liepen op het ontwikkelen van tumoren.
10 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Een natuurlijk bestanddeel in wortelen, falcarinol, zou het risico op kanker met een derde kunnen verminderen. Uit proeven op ratten aan de Britse universiteit van Newcastle Upon Tyne is gebleken dat de dieren die wortelen kregen, dertig procent minder kans liepen op het ontwikkelen van tumoren. Falcarinol is een natuurlijk pesticide die de wortelen beschermt tegen schimmelziekten. Falcarinol is weliswaar giftig, maar voor een dodelijke dosis zouden we wel 400 kilogram wortelen per dag moeten verorberen...

De Britse vorsers wisten al lang dat wortelen eten het risico op kanker kan doen dalen, maar ze wisten niet wélke stof in die groente daarvoor verantwoordelijk was. Nu ze dat weten, is het zaak na te trekken hoeveel falcarinol noodzakelijk is om een gunstig effect te krijgen. Ook andere groenten zullen aan een gelijkaardig onderzoek worden onderworpen. Zegt een vorser: "Wellicht kunnen we binnenkort afstappen van het advies dagelijks vijf porties groenten en fruit te eten maar eerder aanraden iedere dag welbepaalde groenten te consumeren in een welbepaalde hoeveelheid".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek