Wijn met GGO-gist verkleint kans op kater
nieuwsEen normale wijngist zet de suikers uit de druiven om in alcohol. Daarna ondergaat de wijnmost vaak nog een tweede fermentatie, waarin niet de gist, maar bacteriën een belangrijke taak vervullen. Maar die bacteriële gisting is een delicate operatie waarbij een paar vervelende nevenproducten kunnen ontstaan, zoals het kankerverwekkende ethylcarbamaat en hoofdpijnverwekkende bio-amines. In het Canadese Wine Research Center in Vancouver hebben onderzoekers een wijngist gemaakt die de nuttige taken van de bacteriën kan overnemen zonder de verschillende neveneffecten te genereren.
De bacteriële fermentatie kan daardoor achterwege gelaten worden. "Bij smaaktests werden geen echte verschillen vastgesteld. Bovendien leidt het overslaan van de bacteriële stap ertoe dat wijnproducenten enkele weken tot maanden kunnen uitsparen in de productie, wat een economische voorsprong kan betekenen", legt Hennie Van Vuuren van het Wine Research Center uit.
De Californische firma American Tartaric Products verdeelt de gist in de VS en enkele wijnproducenten zouden er al gebruik van maken. Volgens recente berichten zou de eerste wijn met GGO-gist dit jaar in de rekken kunnen liggen. Over welke wijnen het gaat, wil de gistleverancier niet kwijt. De angst voor tegenstand zit er blijkbaar diep in, schrijft Kim De Rijck in De Standaard.