WWF treft PCB's aan in alle geteste voedingsmiddelen
nieuwsZo blijken PCB's die al geregeld voor dioxinecrisissen gezorgd hebben in alle geanalyseerde stalen te zitten. De hoogste concentraties werden teruggevonden in vis. Broomhoudende vlamvertragers, die bijvoorbeeld aan plastiek en textiel toegevoegd worden om ze brandbestendiger te maken, zaten in 19 stalen van vooral vlees, kaas en vis, maar ook in boter, honing en bruin brood.
Zelfs voedingsmiddelen met een buitengewoon gezonde reputatie blijken de dans niet te ontspringen. Zo werden de hoogste concentraties aan ftalaten - stoffen om plastiek zachter te maken - teruggevonden in olijfolie. En pesticiden kwamen na zure haring het meest in sinaasappelsap voor. Het WWF beklemtoont dat de gevonden concentraties geen direct gevaar voor de volksgezondheid inhouden, maar dat jarenlange opstapeling van zulke stoffen voor jonge kinderen een reden tot bezorgdheid moet zijn.
De landen waar de onderzochte producten werden aangekocht, zijn het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Zweden, Finland en Polen. Bij alle stalen werd de aanwezigheid nagegaan van acht verschillende groepen door de mens geproduceerde chemische stoffen: organochlorine pesticiden, PCB's, broomhoudende vlamvertragers, perfluorverbindingen, ftalaten, organotinverbindingen, alkylfenolen en kunstmatige muskus.
Meer informatie: Chain of Contamination - the Food Link