nieuws

Voedselagentschap wil baby's beschermen tegen honing

nieuws
Dit jaar is het Voedselagentschap begonnen met het controleren van de aanwezigheid van sporen van de bacterie Clostridium botulinum in honing. Deze bacterie kan bij baby's leiden tot infantiel botulisme, een ernstige ziekte die in zeldzame gevallen de dood veroorzaakt. Daarom dringt het agentschap aan op een wettelijke regeling die honingproducenten verplicht de ongeschiktheid voor kinderen jonger dan een jaar op het etiket te vermelden.
14 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
Dit jaar is het Voedselagentschap begonnen met het controleren van de aanwezigheid van sporen van de bacterie Clostridium botulinum in honing. Deze bacterie kan infantiel botulisme veroorzaken, aldus woordvoerder Pascal Houbaert. Dat is een ernstige ziekte die in zeldzame gevallen tot de dood kan leiden.

Rechtstreekse consumptie van sporen van deze bacterie leidt bij de mens normaal niet tot ziekte omdat de zuurtegraad van de maag en darmflora de uitgroei van de sporen verhindert. Maar bij kinderen jonger dan een jaar is dat niet het geval. Omdat honing geen intense hittebehandeling ondergaat, worden de eventueel aanwezige sporen van Clostridium botulinum niet vernietigd. Clostridiumsporen komen overal in de natuur voor en kunnen dus ook in honing terechtkomen en er overleven.

De monitoring van het Voedselagentschap bevestigde de occasionele natuurlijke aanwezigheid van Clostridium botulinumsporen in honing. Daarom heeft het agentschap aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een wettelijke regeling uit te werken die de honingproducenten verplicht de ongeschiktheid voor kinderen jonger dan een jaar op het etiket te vermelden. Ook de website van Kind & Gezin raadt aan om kinderen jonger dan een jaar geen honing te geven.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek