nieuws

"Voedselagentschap kan beter en sneller"

nieuws
De autocontrolegidsen voor de primaire plantaardige productie, handel en verwerking zijn al een tijdje goedgekeurd door het Voedselagentschap. "Door een aanslepende procedure kunnen bedrijven zich echter nog steeds niet laten certificeren, waardoor ze ook niet van de aangekondigde voordelen kunnen genieten". Dat zegt Romain Cools, woordvoerder van Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium in een reactie op de positieve evaluatie van het Voedselagentschap door minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.
17 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
De autocontrolegidsen voor de primaire plantaardige productie, handel en verwerking zijn al een tijdje goedgekeurd door het Voedselagentschap. "Door een aanslepende procedure kunnen bedrijven zich echter nog steeds niet laten certificeren, waardoor ze ook niet van de aangekondigde voordelen kunnen genieten". Dat zegt Romain Cools, woordvoerder van Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium in een reactie op de positieve evaluatie van het Voedselagentschap door minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.

Cools erkent dat de werking van het Voedselagentschap bijgedragen heeft tot een betere kwaliteit en veiligheid van de voedselproductie in ons land. Ook het imago van de Belgische voedingssector in het buitenland is duidelijk verbeterd. De ingeslagen weg van de autocontrole moet verder gezet worden, maar we vragen dat de toepassing ervan op het terrein bespoedigd en verbeterd wordt, klinkt het.

Gecertificeerde bedrijven zorgen ervoor dat de werkingskosten van het Voedselagentschap in de toekomst kunnen dalen. Deze bedrijven zullen dan ook een korting krijgen op hun FAVV-factuur, "wat noodzakelijk is om de concurrentiepositie van de exportgerichte agf-sector te verstevigen". Cools merkt op dat de bijdrage van de plantaardige sector aan de financiering van het Voedselagentschap spectaculair is toegenomen. Zo draait de sector ook mee op voor de BSE-controles.

Cools heeft tot slot ook nog bedenkingen bij de inspecties in de plantaardige sector. De medewerkers van het Voedselagentschap zijn vaak helemaal niet vertrouwd met de materie, wat in tal van gevallen aanleiding geeft tot een foutieve beoordeling en irrelevante maatregelen, luidt de kritiek.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek