nieuws

Vlaanderen wil tafelcultuur toeristisch uitspelen

nieuws
Ho.Re.Ca Vlaanderen, de vijf provinciale toeristische diensten en Toerisme Vlaanderen gaan samenwerken om van de Vlaamse tafeltraditie een toeristische troef te maken. Ze richten daartoe met de hulp van minister van Toerisme Bourgeois de vzw Tafelen in Vlaanderen op. De vereniging bereidt haar acties dit jaar voor om vanaf 2008 volop binnen- en buitenlandse toeristen te lokken met eten en drinken uit Vlaanderen. De deur staat wagenwijd open om ook de landbouwsector bij de projecten te betrekken, luidde het op de persvoorstelling in Steenhuffel.
15 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Ho.Re.Ca Vlaanderen, de vijf provinciale toeristische diensten en Toerisme Vlaanderen gaan samenwerken om van de Vlaamse tafeltraditie een toeristische troef te maken. Ze richten daartoe met de hulp van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois de vzw Tafelen in Vlaanderen op. De vereniging bereidt haar acties dit jaar voor om vanaf 2008 volop binnen- en buitenlandse toeristen te lokken met eten en drinken uit Vlaanderen. De deur staat wagenwijd open om ook de landbouwsector bij de projecten te betrekken, luidde het op de persvoorstelling in Steenhuffel.

Tafelen in Vlaanderen wil de sterke culinaire traditie van de regio combineren met het rijke aanbod aan streekgerechten en -producten. "Tel daar onze gezellige tafeltraditie bij en je hebt een toeristische troef, die we nu niet ten volle benutten", aldus minister Bourgeois. "We moeten toeristen letterlijk en figuurlijk van Vlaanderen laten proeven". De uiteindelijke bedoeling is meer toeristen te lokken en dus ook meer klanten voor de horeca aan te trekken. Tegelijk wil het initiatief restaurants en cafés een sterkere toeristische reflex bijbrengen. Zo kunnen ze onder meer uitpakken met streekgebonden gerechten.

Tafelen in Vlaanderen kiest overigens voor een zo breed mogelijke werking, van gastronomisch tafelen in een culinair sterrenrestaurant over een hap in een bistro tot een streekbier in het café om de hoek. In Tafelen in Vlaanderen zitten vertegenwoordigers van Ho.Re.Ca Vlaanderen en de toeristische diensten van de vijf Vlaamse provincies. Toerisme Vlaanderen zorgt voor ondersteuning op logistiek, inhoudelijk en marketingvlak. De vzw wil ook samenwerken met andere partners, zoals de Week van de Smaak, de erfgoedsector en de landbouw.

In 2007 zal ze werken aan de uitbouw van een netwerk tussen horeca en toerisme en een inventaris opmaken van het aanbod. In 2008 en 2009 moet Tafelen in Vlaanderen op kruisnelheid zijn en als toeristisch thema binnen- en buitenlandse toeristen aantrekken.Minister Bourgeois maakt 440.000 euro vrij voor de opstart van de vzw en de komende drie jaar ook telkens 243.000 euro voor toeristische tewerkstelling. De oprichtende leden brengen 135.000 euro in. Willy Orlandini, de directeur van Toerisme Limburg, wordt voorzitter van de vzw. Jan Raymaekers wordt directeur. Hij was voordien onder meer directeur van het Centrum voor Agrarische geschiedenis en is auteur van verschillende werken over de Vlaamse tafelcultuur.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek