nieuws

Vlaanderen rondt kaap van 50 erkende streekproducten

nieuws
Sinds donderdag zijn ook het Lierse Vlaaike, koffie uit het Meetjesland en koffie uit het Hageland erkend als streekproduct. Daardoor komt het totaal aantal erkende streekproducten op 52. "Er is nog altijd een grote groeimarge aangezien onze regio bijzonder rijk is aan streekproducten", zo meldt VLAM in een persmededeling. "Het gaat niet alleen om bieren, gebak of vleeswaren, ook oude groenten- en fruitrassen en hun verwerkingen komen in aanmerking".
25 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Sinds donderdag zijn ook het Lierse Vlaaike, koffie uit het Meetjesland en koffie uit het Hageland erkend als streekproduct. Daardoor komt het totaal aantal erkende streekproducten op 52. "Er is nog altijd een grote groeimarge aangezien onze regio bijzonder rijk is aan streekproducten", zo meldt VLAM in een persmededeling. "Het gaat niet alleen om bieren, gebak of vleeswaren, ook oude groenten- en fruitrassen en hun verwerkingen komen in aanmerking".

De kaart van Vlaamse traditionele streekproducten krijgt stilaan enig aanzien. Eerder waren er al erkenningen voor onder meer bakkerijproducten, vleeswaren en alcoholische dranken. De koffie heeft een inhaalbeweging gemaakt. Voor een aantal spreekproducten fungeerde de Vlaamse erkenning als een opstapje naar Europa. Er werden tot hiertoe Europese erkenningsprocedures opgestart voor de Gentse azalea, het Vlaams-Brabants grondwitloof, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Geraardsbergse mattentaart.

Ook het pas erkende Lierse vlaaike koestert Europese ambities. Dit kleine gebakje van ongeveer 5 cm diameter kreeg ooit zijn vorm in houten mallen. Nu duwt de bakker een dun laagje brooddeeg in metalen vormpjes. De typische donkerbruine, kruidige en geurige vulling kon vroeger al eens verschillen. De bakkers van de Orde van het Lierse Vlaaike werken echter volgens een standaardrecept dat achter slot en grendel bewaard wordt op het Lierse stadhuis.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek