nieuws

Vilvoordenaars al meer dan twee eeuwen Pjeirefretters

nieuws
Elke week peilt De Standaard naar het verhaal achter de bijnaam van een gemeente. Vilvoordenaars zijn Pjeirefretters en daar zijn ze trots op: paardenbiefstuk staat er op de menukaart van zowat elk restaurant. De naam stamt uit de achttiende eeuw toen de boten langs het kanaal van en naar de hoofdstad nog door paarden werden voortgetrokken. Het goedkope vlees van de versleten paarden werd verkocht in de toen erg arme stad Vilvoorde.
29 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
Elke week peilt De Standaard naar het verhaal achter de bijnaam van een gemeente. Vilvoordenaars zijn Pjeirefretters en daar zijn ze trots op. De Pjeirefretters zijn hun naam vandaag nog altijd meer dan waard: paardenbiefstuk staat er op de menukaart van zowat elk restaurant. Vilvoorde heeft haar bijnaam te danken aan de Brusselaars. De naam stamt uit de achttiende eeuw toen de boten langs het kanaal van en naar de hoofdstad nog door paarden werden voortgetrokken.

Die trekpaarden stonden op grote weilanden op de terreinen van het voormalige Forges de Clabecq in Vilvoorde. "Na vele jaren van zware arbeid waren de trekpaarden oud en versleten", zegt Johan Spruyt, voorzitter van de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I. "Het goedkope vlees van de paarden op rust werd hier van de hand gedaan. Omdat Vilvoorde toen een erg arme stad was, zijn de inwoners het vlees van de paarden beginnen te eten".

En dat doen ze nu nog altijd. Heel wat restaurants in de Zennestad serveren paardenbiefstuk. Er zijn zelfs twee restaurants die niets anders dan paardenvlees op de tafel brengen. Paardenbeenhouwers zijn er in de Zennestad niet meer. De laatste sloot vorig jaar de deuren. Het paard is ook naast de eettafel het symbool van Vilvoorde. Midden op het Heldenplein prijkt een groot paard van kunstenaar Rik Poot en overal in het stadsbeeld zie je nog meer paarden opduiken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek