Verse aardappelen vallen weer in de smaak
nieuwsDat het thuisverbruik van verse aardappelen de voorbije halve eeuw daalde, was aanvankelijk te wijten aan de stijgende welvaart en verminderde energiebehoefte. Daarna waren er de opkomst van droge deegwaren, kant-en-klaarmaaltijden en trendy gerechten. Dat aardappelen nu opnieuw "in" zijn, wordt ook bevestigd door een heropleving van het thuisverbruik van verse aardappelen bij jonge gezinnen.
In 2005 zijn er trouwens ook opnieuw méér gezinnen die verse aardappelen gekocht hebben. Het gaat om een stijging van 83,7 naar 85,1 procent van alle Vlaamse gezinnen. Uitgedrukt in bestedingen viel wel een forse daling van 9,4 procent te noteren als gevolg van lagere consumentenprijzen in 2005. Een daling is er ook van het thuisverbruik van verwerkte aardappelen in diepvries. De consumptie van diepgevroren frieten en kroketten ging vorig jaar in Vlaanderen 3,7 procent achteruit. Die daling wordt vermoedelijk gecompenseerd door een stijging van de gekoelde verwerkte aardappelen, maar voor dit segment zijn geen cijfers beschikbaar.
Voor het thuisverbruik van rijst en droge eetwaren viel in 2005 een lichte stijging te noteren tot respectievelijk 1,6 en 3,3 kg per capita. De bereide maaltijden laten een stagnatie optekenen, vooral te wijten aan een daling van het thuisverbruik van pizza. De verse bereide maaltijden deden het vorig jaar wel goed.
Binnen de maaltijdbegeleiders is het volume-aandeel van verse aardappelen na een jarenlange daling gestabiliseerd op ongeveer 79 procent. Een onderzoek van Insites Consulting leert dat bij 71 procent van de Vlaamse gezinnen tussen 25 en 40 jaar verse aardappelen de meest gebruikte maaltijdbegeleider zijn. Ze gebruiken aardappelen het vaakst omdat ze lekker en gezond zijn, uit gewoonte en omdat ze vele bereidingsvormen hebben en makkelijk te combineren zijn met andere maaltijdingrediënten. De andere gezinnen bereiden minder vaak aardappelen vanwege de lange bereidingstijd of omdat ze die gewoon niet lusten.