Verhuist vleesproductie van de toekomst naar labo?
nieuws"Met één enkele cel kan je theoretisch de hele wereldvoorraad vlees produceren", aldus Jason Matheny van de universiteit van Maryland. Samen met een team wetenschappers beschrijft hij twee technieken om op grote schaal vlees te kweken in het labo. Daarbij wordt verder gebouwd op bestaande medische technieken voor huidvervanging.
Volgens Matheny zijn de potentiële voordelen enorm, zeker in het licht van de groeiende wereldbevolking en de sterk toenemende vleesconsumptie in landen als India en China. Op ecologisch vlak zouden de voedingsbestanddelen veel beter te controleren zijn dan bij de massaproductie van vlees via de agro-industrie. Ook op gezondheidsvlak kunnen de nieuwe technieken een heilzaam effect veroorzaken. Zo zouden bijvoorbeeld vetzuurpatronen makkelijker kunnen gemanipuleerd worden.
De Vlaamse veehouder moet zich echter nog niet meteen zorgen maken. De wetenschappers zijn er wel van overtuigd dat de bestaande kennis afdoende is om een soort homogene vleesmassa te produceren, maar dan wel aan een immens hoge prijs. En om een smakelijke steak te kunnen imiteren moet het vlees ook vet en spierweefsel bevatten en zover is men nog niet. En tot slot is het nog maar de vraag of de consument zijn tanden zal willen zetten in artificieel vlees.
Meer informatie: In Vitro-Cultured Meat Production