Vanthemsche rekent op ervaring om crisis te beheersen
nieuws"Het klopt dat ik vanuit de vorige crisissen weet wat je wel en niet moet doen, en hoe je de bevolking moet voorlichten", aldus Vanthemsche. "Vóór het Voedselagentschap werd opgericht, hadden we die kennis niet. Vandaar dat we tijdens de dioxinecrisis ongelooflijk veel blunders begingen. Ik herinner me dat we de lijsten opmaakten van wat wel en niet mocht gegeten worden. Die lijsten klopten nooit, in de verste verte niet. Omdat we acht jaar geleden niet over de meetinstrumenten beschikten die we nu wel hebben".
Door de voedselcrisissen is voedselveiligheid de jongste jaren uitgegroeid tot een prioriteit waar zowel door overheid als sector hard is aan gesleuteld. "Nu het om griep gaat, moeten we evengoed voorbereid zijn", zegt Vanthemsche. "We hebben waarschijnlijk nog een paar maanden de tijd. Als het gebeurt is het bijvoorbeeld van groot belang dat de Europese Unie eendrachtig optreedt, ook daaraan werken we nu volop".
Of hij als crisisbeheerder nog tijd heeft voor zijn job aan het hoofd van het Voedselagentschap? "Op het agentschap ben ik goed omringd door medewerkers die mij een tijdlang uit de wind kunnen zetten. Ondertussen blok ik op het griepdossier", vertelt Vanthemsche.