VION loert voorzichtig naar Belgische varkensmarkt
nieuwsDe voorbije jaren is de slachterijwereld in Nederland en Duitsland flink gewijzigd. De voormalige bedrijven Dumeco en Hendrix Meat Group zijn samen met drie Duitse slachthuizen ondergebracht onder de naam VION. In Nederland heeft VION zes slachterijen met een capaciteit van 20.000 tot 50.000 varkens per week. "Dankzij die grote volumes kunnen we meer afzetmarkten opbouwen en door specialisatie kunnen we aan kostenbesparing doen", zegt Peter van Balkom, directeur inkoop bij VION.
Twee derde van de vleesproductie slijt VION op exportmarkten. De belangrijkste bestemmingen zijn Duitsland voor nekken en schouders, het Verenigd Koninkrijk voor bacon en Italië voor hammen. Ook Frankrijk en Griekenland zijn belangrijke afnemers. Buiten de EU is vooral Azië een interessante markt. In totaal werken bij VION meer dan 12.000 mensen, de omzet bedraagt ongeveer zeven miljard euro en de totale slachtcapaciteit bedraagt 16,6 miljoen varkens per jaar. Dat is 6,8 procent van alle varkens die in de EU-25 worden geslacht.
"De Belgische varkenshouders die aan VION leveren, zijn net als de Nederlandse bedrijven saldogericht", aldus van Balkom. "Ze produceren geen vleesrijke biggen, maar Nederlandse biggen die hard groeien. Het zijn bedrijven die op een Nederlandse manier varkens houden: professioneel, efficiënt en kostprijsgericht. Belgische veehouders met het goede varken kunnen bij ons een hoger rendement halen. Bovendien kunnen ze gebruik maken van allerlei faciliteiten".
De Belgische slachthuizen zijn kleinschaliger en meer versnipperd. In totaal zijn er een 40-tal varkensslachterijen. Westvlees slacht 20.000 varkens per week, dat is evenveel als de kleinste VION-slachterij. Nochtans is de Vlaamse varkenshouderij met een productiewaarde van 1,3 miljard euro veruit de belangrijkste productietak van de Vlaamse land- en tuinbouw.