Unilever: "Biobrandstoffen verhogen voedselprijzen"
nieuws"De enorme drang om voedingsgewassen om te zetten in auotbrandstoffen heeft onbedoelde gevolgen. De schaal is dramatisch. In 2010 is 50 tot 80 procent van de hele koolzaadproductie nodig om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen", aldus Alan Jope, vice-president van Unilever. Brussel wil dat het percentage biobrandstoffen in benzine de komende vier jaar wordt opgetrokken van 0,8 naar 5,75 procent. Sommige nationale overheden hebben de drempel zelf al veel hoger gelegd.
Unilever wijst er op dat veel koolzaad- en andere olie ook gebruikt wordt in de voedingsindustrie. De prijs van raapzaad, een belangrijk ingrediënt voor margarine, is het afgelopen jaar al tot 30 procent omhoog gegaan. De prijs van palmolie is de voorbije twee maanden met ruim 20 procent gestegen nadat bekendraakte dat Maleisië en Indonesië 40 procent van hun productie willen reserveren voor de productie van biobrandstoffen". Volgens Jope worden dergelijke prijsstijgingen uiteindelijk doorgerekend in de voedselprijzen.
Jope wijst ook op langetermijneffecten voor de volksgezondheid. "Elk procent prijsverhoging voor margarine leidt tot een procent minder consumptie. Overstappen van gezonde vegetarische olie naar boter en dierlijk vet heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Dat is eigenlijk nog zorgwekkender".