nieuws

Unilever: "Biobrandstoffen verhogen voedselprijzen"

nieuws
De prijzen van levens­middelen schieten omhoog en voor sommige basisproducten zal zelfs een tekort ontstaan als de Europese overheden het gebruik van biobrandstoffen blijven promoten. Die waarschuwing komt van de Britse tak van Unilever. "Het huidige beleid kan drama­tische gevolgen hebben voor de voedselindustrie", luidde het deze week onomwonden in de Britse krant The Times.
11 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
De prijzen van levens­middelen schieten omhoog en voor sommige basisproducten zal zelfs een tekort ontstaan als de Europese overheden de na­druk blijven leggen op meer ge­bruik van biobrandstoffen. Die waarschuwing komt van de Britse tak van Unilever. "Het huidige beleid kan drama­tische gevolgen hebben voor de voedselindustrie", luidde het deze week onomwonden in de Britse krant The Times.

"De enorme drang om voedings­gewassen om te zetten in auotbrandstoffen heeft onbedoelde gevolgen. De schaal is dramatisch. In 2010 is 50 tot 80 procent van de hele koolzaadproductie nodig om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen", aldus Alan Jope, vice-president van Unilever. Brussel wil dat het percen­tage biobrandstoffen in benzine de komende vier jaar wordt opge­trokken van 0,8 naar 5,75 procent. Sommige nationale overheden hebben de drempel zelf al veel hoger gelegd.

Unilever wijst er op dat veel koolzaad- en andere olie ook gebruikt wordt in de voedingsindustrie. ”De prijs van raapzaad, een belangrijk ingrediënt voor margarine, is het afgelopen jaar al tot 30 procent omhoog gegaan. De prijs van palmolie is de voorbije twee maanden met ruim 20 procent gestegen nadat bekendraakte dat Maleisië en Indonesië 40 procent van hun productie willen reserveren voor de productie van biobrandstoffen". Vol­gens Jope worden dergelijke prijsstijgingen uiteindelijk doorge­rekend in de voedselprijzen.

Jope wijst ook op langetermijneffecten voor de volksgezondheid. "Elk procent prijsver­hoging voor margarine leidt tot een procent minder consumptie. Overstappen van gezonde vegeta­rische olie naar boter en dierlijk vet heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Dat is eigen­lijk nog zorgwekkender".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek