Telers diepvriesgroenten zien prijs met 6 pct stijgen
nieuwsDe contractprijs voor bonen en schijfwortelen ligt onder de prijs die in 2000 aan de telers werd aangeboden. Voor andere teelten zijn er prijsstijgingen, tot maximaal 14,9 procent voor prei. Gemiddeld kan je spreken van een prijsstijging van 1 tot 2 procent per jaar, terwijl de totale productiekosten jaarlijks toenemen met drie à vier procent. De zware prijsdaling die de sector twee jaar geleden te verwerken kreeg, is met de prijsstijging voor dit jaar niet uitgegomd, schrijft Patrick Meulemeester in Boer&Tuinder.
Boerenbond roept zijn leden op om terughoudend te zijn wanneer de vertegenwoordigers van de diepvriesbedrijven aankloppen met een nieuw contract. De voorbije jaren hadden groentetelers weinig rendabele alternatieven, maar dat is dit keer anders. Er werd tot veertig procent meer granen uitgezaaid, er zullen meer suikerbieten gezaaid worden, er is duidelijk meer interesse in de aardappelteelt en misschien zal er ook meer maïs gezaaid worden omwille van de stijgende voederkosten. En dus zal het voor de afnemers van diepvriesgroenten uiterst moeilijk zijn om hun behoefte in te vullen, zo luidt het.
Meulemeester is ervan overtuigd dat betere prijzen nog steeds tot de mogelijkheden behoren, als de telers maar niet te snel tekenen. In geVILT zegt Vegebe-woordvoerder Romain Cools dat de huidige prijzen het finale bod zijn. De aangeboden prijsstijging valt volledig ten laste van de verwerkende bedrijven aangezien deze kosten als gevolg van de meerjarige contracten met de grootdistributie niet meteen kunnen doorgerekend worden, zo klinkt het.(KS)
Lees ook: Interview: Romain Cools: "Blij dat contractprijzen in de lift zitten"