nieuws

Spoedige erkenning voor Geraardsbergse mattentaart

nieuws
Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen!, voelde Europees landbouwcommissaris Fischer Boel aan de tand over het erkenningsdossier van de Geraardsbergse mattentaart. Volgens de commissaris krijgt de lekkernij heel binnenkort het Europese label van 'streekproduct'. Dat is goed nieuws voor het Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, dat het erkenningsdossier twee jaar geleden opstuurde naar de Commissie.
31 oktober 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen!, voelde Europees landbouwcommissaris Fischer Boel aan de tand over het erkenningsdossier van de Geraardsbergse mattentaart. Volgens de commissaris krijgt de taart heel binnenkort het Europese label van 'streekproduct'. Dat is goed nieuws voor het Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart.

Dat broederschap diende in 2003, gesteund door de stad en VLAM, een erkenningsdossier in bij de Europese commissie. Door de toekenning van het Europese label willen de mattentaartenbakkers van de regio Geraardsbergen-Deftinge hun product beschermen. Nu nog doen namaaktaartjes afbreuk aan de reputatie van de onovertroffen mattentaart. Het Europese label bakent de regio af waar de taart als 'Geraardsbergse mattentaart' mag vervaardigd en verkocht worden.

De erkenning garandeert de klant dat de mattentaart met streekeigen ingrediënten wordt gebakken en op een professionele manier wordt vervaardigd. Het erkenningsdossier raakte op de lange baan door de uitbreiding van de Unie. Nu die achter de rug is, wordt de draad met lopende erkenningsaanvragen weer opgepikt. Daardoor komt het Europese label voor de mattentaart eindelijk in zicht.

Volgens Commissaris Fischer-Boel is de bekendmaking van de goedkeuring in het publicatieblad van de Europese Unie voor zeer binnenkort. De mattentaart geniet dan van dezelfde productbescherming als bijvoorbeeld parmezaanse kaas en Franse champagne.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek