nieuws

Salmonellabesmettingen voorbije 10 jaar fors gedaald

nieuws
Het aantal salmonellabesmettingen in ons land is de afgelopen tien jaar teruggelopen van 12.008 in 1996 tot 4.908 in 2005. In de eerste vier maanden van 2006 deden er zich 981 gevallen voor, op jaarbasis een nieuwe daling met 22 procent in vergelijking met het jaar voordien. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte op een schriftelijke vraag van senator Hugo Vandenberghe(CD&V). Salmonella-besmettingen komen vooral voor door de consumptie van kip, eieren en rauw vlees.
1 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Het aantal salmonellabesmettingen in ons land is de afgelopen tien jaar teruggelopen van 12.008 in 1996 tot 4.908 in 2005, aldus het persagentschap Belga. In de eerste vier maanden van 2006 deden er zich 981 gevallen voor, op jaarbasis een nieuwe daling met 22 procent in vergelijking met het jaar voordien. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte op een schriftelijke vraag van senator Hugo Vandenberghe(CD&V).

Het aantal gevallen van salmonella enteriditis, dat vooral in rauwe eieren wordt aangetroffen, kende in 2003 een opstoot tot 9.201 (in vergelijking met 2002: 6.398 besmettingen), maar daalde dan fors tot 6.075 in 2004, 2.225 in 2005 en 150 in de eerste vi'er maand van 2006. Een andere belangrijke vorm van salmonellabesmetting is salmonella typhimurium dat vooral voorkomt in vlees en rauw varkensvlees in het bijzonder. Het aantal gevallen daarvan zakte van 3.522 in 1996 naar 1.652 in 2005.

In 2010 gaat in Europa een verplicht bestrijdingsprogramma tegen salmonella bij vleesvarkens van start. Om hierop voorbereid te zijn, begon ons land vanaf 1 januari dit jaar met een eigen bestrijdingsprogramma. België kent al een bestrijdingsplan tegen salmonella in de pluimveesector. Volgens het Voedselagentschap wordt meer dan 90 procent van alle leghennen gevaccineerd en zijn er strengere controles.

Salmonella-besmettingen komen vooral voor door de consumptie van kip. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid voerde Jacques Viaene van de Universiteit Gent daarom een onderzoek uit naar hoe consumenten met kip omgaan en wat ze verkeerd doen. "In werkelijkheid moet je het aantal besmettingen met een factor acht vermenigvuldigen, want niet alle besmettingen worden door de laboratoria vastgesteld", aldus nog Viaene.(MP)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek