Salmonella-aanpak in pluimveesector werpt vruchten af
nieuwsSalmonella-besmettingen komen vooral voor door de consumptie van kip. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid voerde Jacques Viaene van de Universiteit Gent daarom een onderzoek uit naar hoe consumenten met kip omgaan en wat ze verkeerd doen. "In werkelijkheid moet je het aantal besmettingen met een factor acht vermenigvuldigen, want niet alle besmettingen worden door de laboratoria vastgesteld", zegt Viaene.
"Uit het onderzoek blijkt dat nog altijd één op de tien consumenten kip niet genoeg doorbakt. Zeven op de tien consumenten eten kip vooral met rauwe groenten. Eén op de drie daarvan gebruikt voor het snijden van groenten en vlees één snijplank. Hier schuilt de belangrijkste bron van besmetting omdat veel mensen het keukenmateriaal niet goed wassen nadat ze het vlees hebben gesneden en vóór ze de groenten snijden", klinkt het.
"In de Verenigde Staten wordt kip voor consumptie gedompeld in melkzuur of elektrolytisch water. Zo worden de bacterieën gedood. Wetenschappelijk is vastgesteld dat dat totaal onschadelijk is. Maar toch verbiedt Europa dat. Besmetting voorkomen kan dus alleen door de consument te mobiliseren", aldus Viaene.