nieuws

SP.A wil lokale BV's tafeldruif laten promoten

nieuws
In Overijse wil de SP.A lokale BV's zoals Wouter Vandenhaute, Rob Vanoudenhoven, Marlène de Wouters, Danny Verstraeten en Marc Sleen inschakelen om de druif te promoten. Volgens lijsttrekker Luc Yserbyt moeten er meer inspanningen geleverd worden voor de herwaardering van het streekproduct door de provincie en IJsevoer, het samenwerkingsproject tussen de druivengemeenten Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Huldenberg en Bertem.
17 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
In Overijse wil de SP.A bekende Vlamingen inschakelen om de druif te promoten. Volgens lijsttrekker Luc Yserbyt moeten de provincie en IJsevoer, het samenwerkingsproject tussen de druivengemeenten Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Huldenberg en Bertem meer werk maken van de herwaardering van het streekproduct.

Yserbyt gelooft dat lokale BV's als Wouter Vandenhaute, Rob Vanoudenhoven, Marlène de Wouters, Danny Verstraeten en Marc Sleen daarvoor aangesproken moeten worden. "Als we hen met onze streekproducten op de affiche zetten, zouden we de aandacht van de consument trekken", klinkt het enthousiast.

De procedure om de Vlaams-Brabantse tafeldruif op Europees vlak te erkennen als streekproduct loopt ondertussen verder. In maart werd het dossier overgemaakt aan Europa dat vanaf dan een jaar tijd heeft om een beslissing te nemen. "Tot nog toe ontvingen wij nog geen bijkomende vragen van Europa", vertelt Jo Van Caneghem, verantwoordelijke voor de streekproducten bij VLAM.

"Wanneer de goedkeuring van Europa er is, is nog een publicatie van een half jaar in het Europese Staatsblad vereist. We zullen het label dus in het beste geval pas kunnen gebruiken vanaf de oogst van 2007", aldus Van Caneghem. Positief is alvast dat de telersvereniging die de aanvraag heeft ingediend ondertussen is uitgebreid. "Er werd gestart met drie jonge telers en dat aantal is nu verdubbeld".

Lees ook: geVILT: Bezorgt label tweede adem aan streekproducten?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek