nieuws

Roodbaars is Vis van het Jaar 2005

nieuws
VLAM heeft in samenspraak met de visserijsector de roodbaars geproclameerd tot ‘Vis van Jaar 2005’. Het is de zeventiende keer dat VLAM deze verkiezing organiseert. Door telkens een andere vis in de schijnwerpers te plaatsen, wil het promotiecentrum de consumenten vertrouwd maken met de grote variatie aan vissoorten.
20 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
VLAM heeft in samenspraak met de visserijsector de roodbaars geproclameerd tot ‘Vis van Jaar 2005’. Het is de zeventiende keer dat VLAM deze verkiezing organiseert. Door telkens een andere vis in de schijnwerpers te plaatsen, wil het promotiecentrum de consumenten vertrouwd maken met de grote variatie aan vissoorten.

Ons aanbod van vis reikt inderdaad veel verder dan de obligate kabeljauw en tong. De best bekende soorten zijn trouwens onderworpen aan vangstbeperkingen. De vraag ervan stimuleren zou de vissen onbetaalbaar maken, luidt het bij VLAM. "Daarom schuiven we graag een vis naar voor die weinig bekend is, vlot beschikbaar en betaalbaar", aldus perswoordvoerster Liliane Driesen.

De keuze viel dit jaar op roodbaars, een soort die voorkomt in noordelijke wateren. Hij wordt niet meer opgevist door Vlaamse vissers, maar is courant in de handel verkrijgbaar. Daar wordt hij ook dorade of Noorse schelvis genoemd, hoewel dit geen officiële visbenamingen zijn voor roodbaars. De vis heeft een felrode kleur en stekels en wordt ook schorpioenvis genoemd. Hij leeft in scholen op dieptes van 100 tot 1.000 m en voedt zich met haring, kleine kabeljauw en krill. De opgeviste exemplaren wegen 0,5 tot 1,5 kg en meten 32 tot 40 cm.

Roodbaars heet een culinaire ontdekking te zijn. Hij is vast van vlees, wat hem geschikt maakt voor allerhande bereidingen, in het bijzonder bakken en ovenbereidingen. In marinades komt hij uitstekend tot zijn recht. De vis is supersnel gaar.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek