nieuws

Q&S-erkenning geeft Certus-label duw in de rug

nieuws
Sinds 1 januari 2005 kan Certus-varkensvlees zonder bijkomende controles of extra kosten uitgevoerd worden naar Duitsland. Dat is het gevolg van de erkenning die Certus kreeg van het Duitse kwaliteitsborgingssysteem Q&S. Sindsdien is het aantal Certus-deelnemers flink toegenomen. Het aantal erkende varkenshouders is in een jaar tijd gestegen van ruim 500 tot ongeveer 900. Dat meldt Belpork, de beheerder van het Certus-label.
14 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:32
Sinds 1 januari 2005 kan Certus-varkensvlees zonder bijkomende controles of extra kosten uitgevoerd worden naar Duitsland. Dat is het gevolg van de erkenning die Certus kreeg van het Duitse kwaliteitsborgingssysteem Q&S. Sindsdien is het aantal Certus-deelnemers flink toegenomen. Het aantal erkende varkenshouders is in een jaar tijd gestegen van ruim 500 tot ongeveer 900. Dat meldt Belpork, de beheerder van het Certus-label.

Om de opening naar de Duitse markt te realiseren, moest Belpork wel een aantal aanpassingen in het Certus-lastenboek doorvoeren. Zo komt er een uitbreiding met normen voor de biggenopfok en zeugenhouderij. Tot hiertoe bevatte Certus enkel normen en voorwaarden voor vleesvarkens. Verder worden ook de hygiëne-eisen voor de slachthuizen en uitsnijderijen herzien. In de toekomst zal tijdens een Certus-audit ook nagegaan worden of de HACCP-principes nageleefd worden. De aangepaste normen worden vanaf mei 2006 van kracht.

Bij Belpork zijn ze alvast overtuigd van de kwaliteit van het Certus-varkensvlees. Uit twee verschillende vergelijkende onderzoeken blijken de Certus-varkens borg te staan voor betere kwaliteit. Het eerste van professor Geers aan de Leuvense universiteit leerde dat de gemiddelde zuurtegraad van Certus-carré's een half uur na de slachting beduidend hoger is dan de controlewaarden, wat wijst op een betere vleeskwaliteit. Uit het tweede onderzoek van professor Paelinck aan de Gentse hogeschool Sint-Lieven bleek dat Certus-varkensvlees een aanzienlijk lager kookverlies heeft bij de productie van kookham.

Vandaag produceren 16 erkende groeperingen Certus-varkensvlees. Die omvatten naast de 900-tal varkenshouders ook 20 slachthuizen, 42 uitsnijderijen en 23 vleeswarenfirma's. Momenteel is Certus te koop in 440 winkels -met Delhaize op kop- en bij tal van lokale slagers.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek