Q&S-erkenning geeft Certus-label duw in de rug
nieuwsOm de opening naar de Duitse markt te realiseren, moest Belpork wel een aantal aanpassingen in het Certus-lastenboek doorvoeren. Zo komt er een uitbreiding met normen voor de biggenopfok en zeugenhouderij. Tot hiertoe bevatte Certus enkel normen en voorwaarden voor vleesvarkens. Verder worden ook de hygiëne-eisen voor de slachthuizen en uitsnijderijen herzien. In de toekomst zal tijdens een Certus-audit ook nagegaan worden of de HACCP-principes nageleefd worden. De aangepaste normen worden vanaf mei 2006 van kracht.
Bij Belpork zijn ze alvast overtuigd van de kwaliteit van het Certus-varkensvlees. Uit twee verschillende vergelijkende onderzoeken blijken de Certus-varkens borg te staan voor betere kwaliteit. Het eerste van professor Geers aan de Leuvense universiteit leerde dat de gemiddelde zuurtegraad van Certus-carré's een half uur na de slachting beduidend hoger is dan de controlewaarden, wat wijst op een betere vleeskwaliteit. Uit het tweede onderzoek van professor Paelinck aan de Gentse hogeschool Sint-Lieven bleek dat Certus-varkensvlees een aanzienlijk lager kookverlies heeft bij de productie van kookham.
Vandaag produceren 16 erkende groeperingen Certus-varkensvlees. Die omvatten naast de 900-tal varkenshouders ook 20 slachthuizen, 42 uitsnijderijen en 23 vleeswarenfirma's. Momenteel is Certus te koop in 440 winkels -met Delhaize op kop- en bij tal van lokale slagers.