"Opmars gengewassen bijna onstuitbaar"
nieuwsDe afgelopen tien jaar is het areaal transgene gewassen telkens met meer dan tien procent gestegen. In de mondiale landbouwgeschiedenis werd geen enkele innovatie met die snelheid geïmplementeerd. "Die groei zal nog wel even aanhouden", zegt hoogleraar Eric Tollens van de KU Leuven. "Ik denk dat voor sommige gewassen het percentage van transgene planten kan oplopen tot 95 procent".
De trend steekt schril af tegen de Europese scepsis als het om gengewassen gaat. "Veel zal in de toekomst afhangen van de politiek van de supermarkten", zegt Tollens. "Ze specificeren nu in hun lastenboeken dat ze geen GGO's wensen. Maar het is de vraag hoe lang dat beleid houdbaar blijft. Ik schat in dat de lijst van in Europa toegelaten producten steeds langer zal worden".
Feit is nu al dat de principiële afwijzing nauwelijks standhoudt, merkt Mooijman op. Ook in Europees veevoeder wordt transgene soja verwerkt en uit onderzoek blijkt dat transgeen materiaal ook hier en daar in gewone voedingsstoffen opduikt. Als over tien of twintig jaar blijkt dat het prijsverschil tussen transgene en niet-transgene ingrediënten significant wordt, zou die houding bij de Europese consument wel eens kunnen veranderen, luidt het.