nieuws

"Opmars gengewassen bijna onstuitbaar"

nieuws
In de Verenigde Staten is 81 procent van de geteelde soja en 62 procent van de katoen genetisch gewijzigd. Het lijdt nauwelijks twijfel dat die percentages in 2005 nog hoger zullen uitvallen, schrijft Ruben Mooijman in De Standaard. Bovendien zullen de komende tien jaar nog meer landen overschakelen naar transgene gewessen. De genmanipulatie is bezig aan een bijna onstuitbare opmars, luidt het in koor met de Leuvense professor Eric Tollens.
27 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
In de Verenigde Staten is 81 procent van de geteelde soja en 62 procent van de katoen genetisch gewijzigd. Het lijdt nauwelijks twijfel dat die percentages in 2005 nog hoger zullen uitvallen, schrijft Ruben Mooijman in De Standaard. Bovendien zullen de komende tien jaar nog meer landen overschakelen naar transgene gewessen. De genmanipulatie is bezig aan een bijna onstuitbare opmars, luidt het in koor met de Leuvense professor Eric Tollens.

De afgelopen tien jaar is het areaal transgene gewassen telkens met meer dan tien procent gestegen. In de mondiale landbouwgeschiedenis werd geen enkele innovatie met die snelheid geïmplementeerd. "Die groei zal nog wel even aanhouden", zegt hoogleraar Eric Tollens van de KU Leuven. "Ik denk dat voor sommige gewassen het percentage van transgene planten kan oplopen tot 95 procent".

De trend steekt schril af tegen de Europese scepsis als het om gengewassen gaat. "Veel zal in de toekomst afhangen van de politiek van de supermarkten", zegt Tollens. "Ze specificeren nu in hun lastenboeken dat ze geen GGO's wensen. Maar het is de vraag hoe lang dat beleid houdbaar blijft. Ik schat in dat de lijst van in Europa toegelaten producten steeds langer zal worden".

Feit is nu al dat de principiële afwijzing nauwelijks standhoudt, merkt Mooijman op. Ook in Europees veevoeder wordt transgene soja verwerkt en uit onderzoek blijkt dat transgeen materiaal ook hier en daar in gewone voedingsstoffen opduikt. Als over tien of twintig jaar blijkt dat het prijsverschil tussen transgene en niet-transgene ingrediënten significant wordt, zou die houding bij de Europese consument wel eens kunnen veranderen, luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek