Ongezuiverd zoutzuur aan basis van dioxinevervuiling
nieuwsHet Voedselagentschap bracht aan het licht dat bij het productieproces van zoutzuur bij Tessenderlo Chemie de twee filters gedurende een drietal weken - van 6 tot 28 oktober - gelijktijdig defect waren waardoor ongezuiverd zoutzuur werd afgeleverd. Het profiel van de dioxines die door Tessenderlo Chemie worden vastgesteld in het zoutzuur stemt overeen met het profiel gevonden in het vet. Men kan dus met grote zekerheid stellen dat het dit besmet zoutzuur is dat aan de basis ligt van de besmetting van het varkensvet. Dioxine is vetoplosbaar en concentreerde zich in het varkensvet gedurende de zoutzuurbehandeling.
Analyse van gelatine van bij PB Gelatine heeft bij één van de vier stalen sporen van dioxines aangetoond, met name 2,8 pg TEQ/g product. Gelatine bevat theoretisch geen vet en om die reden bestaan er ook geen dioxinenormen voor gelatine. Steunend op recente wetenschappelijk informatie stelt het wetenschappelijk adviescomité van het Voedselagentschap dat een normale consumptie van dergelijke gelatine leidt tot minder dan een kwart van de aanvaardbare dagelijkse inname van dioxines. Dit betekent dus dat er geen onmiddellijk gevaar is voor de volksgezondheid.
Nu de oorzaak van de besmetting duidelijk omschreven is, is het Voedselagentschap begonnen met de volledige verspreiding van de dioxines in kaart brengen. Extra veebedrijven zullen daarbij geblokkeerd worden. Intussen werd ook een procedure vastgelegd voor de vrijgave van de landbouwbedrijven. Deze zal steunen hetzij op het feit of er al of niet nog dieren aanwezig zijn die aten van het besmette voeder, hetzij op analyses, zo meldt het agentschap.