Nieuwe regeling BSE-financiering nog niet goedgekeurd

De nieuwe regeling voor de financiering van BSE-tests zou op 1 juli van kracht worden, maar de publicatie van het besluit in het Staatsblad werd uitgesteld. Blijkt dat de Europese Commissie haar fiat nog niet gegeven heeft voor de regeling. Dat staat te lezen in De Tijd. Volgens het Voedselagentschap vindt binnenkort een vergadering plaats met vertegenwoordigers van de Commissie.
18 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De nieuwe regeling voor de financiering van BSE-tests zou op 1 juli van kracht worden, maar de publicatie van het besluit in het Staatsblad werd uitgesteld. Blijkt dat de Europese Commissie haar fiat nog niet gegeven heeft voor de regeling. Dat staat te lezen in De Tijd.

Jaarlijs worden in België 400.000 runderen getest op BSE. De kosten van de tests zijn opgelopen tot 60 miljoen euro. Het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau (BIRB) heeft dat bedrag geprefinancierd. Eind vorig jaar besliste de ministerraad dat de vleessector de kosten van de reeds uitgevoerd tests in vijf jaar moest terugbetalen. Om nieuwe tests te financieren, zouden de veehouders per getest rund een retributie van 17 euro betalen. In het slachthuis zou voorts een 'gezondheidsheffing' worden geheven op elke kg vlees.

De hele vleessector kwam tweemaal op straat om te protesteren tegen de voorgestelde regeling. De slachthuizen zagen hun concurrentiepositie in gevaar komen, de boeren vreesden dat de heffing aan hen zou doorgerekend worden in plaats van aan de consument. Eind februari volgende een nieuwe regeling.

De BSE-tests worden goedkoper en de retributie voor de veehouder daalt tot 10,7 euro. De overige kosten betaalt het Voedselagentschap. Alle schakels uit de voedselketen moeten daardoor wel een hogere bijdrage betalen aan het Voedselagentschap. De vleessector moet in de plaats van 60 miljoen slechts 50 miljoen euro terugbetalen en krijgt daarvoor 15 jaar de tijd.

Oorspronkelijk zou het KB over de BSE-financiering is werking treden op 1 juli. Maar de regering wacht nog op de formele goedkeuring van de Europese Commissie. Binnenkort zou een vergadering plaatsvinden met de vertegenwoordigers van de Commissie.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek