Museum wil bakovens opwaarderen
nieuws"Het brood dat je bakt in een bakoven ruikt overheerlijk, blijft langer vers en smaakt veel beter dan het schuimbrood van bij de bakker", zegt Liesbeth Van Lint, projectmedewerker in het MOT. Haar ouders hebben zelf een bakoven thuis. "De sfeer rond de bakoven is erg plezant. Je bakt ook vaak samen met familie of buren. Naast brood kun je er ook pizza of vlees in bakken, pruimen in drogen en naar verluidt kropen mensen met reuma vroeger in een afgekoelde oven".
Het MOT krijgt ondertussen uit heel Vlaanderen en zelfs uit Wallonië en Nederland vragen . "Er is heel weinig informatie over te vinden, maar veel mensen op het platteland hebben nog een bakoven in hun woning staan. Wij proberen die mensen te helpen. Intussen is er een bakoveninventaris opgemaakt met 2.400 vermeldingen van bakovens", vertelt Van Lint. Voor alle bakovenfanaten organiseert het MOT zaterdag 18 november van 10 tot 17 uur een studiedag met workshop. "Veel mensen zitten immers nog met vragen over de restauratie van hun eigen bakoven".
Meer informatie: Studiedag 'nieuw vuur voor bakovens'