Moet Europa champagne en porto uit VS dulden?
nieuwsNu moeten we over dat laatste niet zaniken: houtsnippers zijn in Europa al lang een vaste waarde voor de productie van landwijnen. Erger is het misbruik van wettelijk beschermde herkomstbenamingen. "Er wordt enkel champagne gemaakt in Champagne", stelt het Informatiecentrum voor Champagnewijnen (CIVC) in een boos persbericht. Dat geldt evenzo voor chablis, chianti of porto. Allemaal wijnen met hun eigen karakteristieken die voortspruiten uit een precies afgebakend productiegebied met een eigen terroir.
In Het Nieuwsblad stelt Alain Bloeykens evenwel vast dat er geen acties plaatsvinden van boze wijnbouwers voor de Europese gebouwen in Brussel. Het perscommuniqué van de champagneboeren spreekt boekdelen: "Wij betreuren dit akkoord ten zeerste en zullen alles in het werk stellen om de Amerikaanse consument grondig te informeren dat champagne uitsluitend bij ons gemaakt wordt". De Europese wijnproducenten zijn dus gezwicht onder de Amerikaanse druk. Uit schrik dat Amerika zijn grenzen voor Europese wijn zou sluiten en tal van bedrijven over kop zouden gaan. De VS zijn een van de belangrijkste afnemers van de grootste champagnehuizen.
Nog laconieker is een mededeling van de Franse minister van Landbouw: "Liever dit dan een handelsoorlog met de Verenigde Staten. Nu zijn de benamingen die de Amerikanen mogen gebruiken voor eens en altijd vastgelegd. Stel je voor dat ze al onze appellations zouden gebruiken". Voor de wijnliefhebber is dit een bijzonder slechte zaak, merkt Bloeykens op. "Wat zal de gelegenheidsconsument denken wanneer hij plots een flesje champagne in zijn supermarkt ontdekt met daarop de vermelding 'Made in USA'?"