Minister Veerman niet mals voor veevoedersector

De Nederlandse landbouwminister Veerman wil via een boetesysteem strenger en sneller kunnen optreden tegen mengvoederbedrijven die het met de wettelijke regels niet zo nauw nemen. Dat liet hij woensdag weten in de Tweede Kamer. Inmiddels laat de minister onderzoeken hoe de wet hiervoor moet worden aangepast.
24 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De Nederlandse landbouwminister Cees Veerman wil via een boetesysteem strenger en sneller kunnen optreden tegen mengvoederbedrijven die het met de wettelijke regels niet zo nauw nemen. Dat liet hij woensdag weten in de Tweede Kamer. Inmiddels laat de minister onderzoeken hoe de wet hiervoor moet worden aangepast.

Veerman veegde de mengvoedersector flink de mantel uit. Hij twijfelt of het GMP+-systeem voldoende garanties biedt. Het Productschap Diervoeder heeft alvast aangekondigd scherper toezicht te zullen houden via verassingscontroles. Wat de minister betreft, is dit de laatste kans voor het systeem. In mei 2007 wordt het geëvalueerd.

Intussen probeert de minister meer greep te krijgen op de diervoedersector. Sinds enkele maanden kan hij bij een crisis wettelijk ingrijpen door bijvoorbeeld veehouderijen te sluiten en vervuild veevoeder uit de markt te nemen. In 2006 wil Veerman de dierhygiëneverordening doorvoeren. Alleen bedrijven die wettelijk erkend zijn mogen dan nog diervoeders produceren en verhandelen.

Een aantal fracties in de Tweede Kamer is voorstander van een parlementair onderzoek naar de mistoestanden in de mengvoedersector zodat de betrokkenen onder ede kunnen gehoord worden. Een meerderheid van CDA, VVD en LPF vindt een dergelijk onderzoek echter niet nodig.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek