Melkveestal omgebouwd in kweekcellen voor scheuten
nieuwsPrei-, look-, venkel- en andere scheuten liggen steeds prominenter in de groentenafdeling van winkels. Nochtans zijn in ons land het aantal professionele telers van deze groenten op één hand te tellen, zegt REO-woordvoerster Ann Van Nieuwenhove. Voedingsingenieur Wim Bouden en landbouwingenieur Isabelle Pisschaert hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan geconditioneerde ruimtes voor de productie en verpakking van scheuten.
In de rota-techs (zie foto) draaien de scheuten rond en worden ze regelmatig besproeid. Deze kiemmachines staan in een zeer vochtige omgeving. In een aanpalende ruimte worden de zaadhuiden eraf gewassen en gaan ze in een centrifuge zodat ze droger zijn en dus beter bewaren. Er is ook een aparte verpakkingsruimte en tot slot gaan de scheuten in de koelcel, waar ze wachten op een gekoeld transport richting REO Veiling in Roeselare.
Het koppel start met 13 verschillende soorten scheuten: prei, luzerne, rode kool, radijs, daikon, sangoradijs, rode biet, zonnebloem, erwtenasperge, linzen, venkel, look, rosabi en broccoli.