"Melk blijft onmisbaar in voedingspatroon"
nieuwsIn de Zweedse stuie werden vrouwen dertien jaar lang gevolgd door onderzoekers van het Karolinska Instituut. Vrouwen die meer dan vier keer per dag zuivel eten of drinken, zouden twee keer meer kans lopen om eierstokkanker te krijgen dan wie zuivel mijdt of met mate gebruikt. Het is onduidelijk wat hiervan de precieze oorzaak is. Volgens één mogelijke verklaring ligt het aan de lactose, een soort van suiker die in melk, yoghurt en kaas voorkomt. Lactose zou voor een overproductie van hormonen zorgen, wat de groei van een tumor kan stimuleren.
"Op basis van dergelijk onderzoek kunnen alleszins geen aanbevelingen geformuleerd worden zonder dat ze bevestigd zijn in andere studies, bijvoorbeeld klinische interventiestudies", zegt De Geeter. "Meer onderzoek is dus nodig alvorens definitieve conclusies over het verband tussen eierstokkanker en melkverbruik te kunnen trekken".
De voedingsdeskundige wijst erop dat melk en zuivelproducten in onze voeding de belangrijkste bron van calcium blijven. Calcium is nodig om de botten stevig te houden en osteoporose te voorkomen. Daarnaast leveren melk en zuivelproducten eiwit en onmisbare vitaminen en andere mineralen. "Bovendien worden aan zuivel gezondheidsbevorderende effecten toegekend zoals een beschermend effect op darmkanker bij een verbruik van meer dan een halve liter per dag", besluit De Geeter.