Mattentaart blijft voorlopig in Europese koelkast
nieuwsIn 2002 startte Flamant de procedure voor het verwerven van een Europees keurmerk voor streekproducten. "Ik had geen idee hoe moeilijk Europa het ons zou maken en hoe traag het systeem werkt. Bij de minste wijziging in de teksten ben je weer vertrokken voor nog eens maanden wachten. Maar we hebben die erkenning nu eenmaal nodig om namaak tegen te gaan".
Volgens Van Caenegem is de vertraging te wijten aan de uitbreiding van Europa. De nieuwe lidstaten zouden aan de lopende band dossiers indienen om hun kazen, fruit en bier Europees gelabeld te krijgen. "De nieuwe dossiers komen bovenop die van de landen die al veel inspanningen deden om voor hun producten een label te krijgen", klinkt het. Het gevolg is dat de inhaalbeweging van Vlaanderen stokt. Zo hebben al 135 Italiaanse producten een label, maar Vlaanderen zit nog altijd te wachten op zijn eerste exemplaar.
VLAM raakt er niet door ontmoedigd. Eerstdaags worden de dossiers ingediend voor het Vlaams-Brabantse grondwitloof, de Vlaams-Brabantse Witblauw dubbeldoelrunderen, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Gentse azalea.