Lage primeurprijs voor Poperingse hopscheuten
nieuwsDat de West-Vlaamse delicatesse vanaf de eindejaarsperiode te verkrijgen is, is niet zo evident. Hopscheuten, de jonge wortelloten van de hopplant, zijn normaal maar vanaf april plukbaar in het veld, maar dankzij bodemverwarming in serres steekt de hopteler de natuur een handje toe. Door de veeleisende teeltzorgen en de kleine productie per oppervlakte blijft het aanbod beperkt. Dat verklaart ook de hoge prijs van dit product. Vorig jaar leverden de hopscheutproducenten 338,5 kg in de REO Veiling, goed voor een gemiddelde seizoensprijs van 47,4 euro per kg.
De primeur hopscheuten werden in de REO Veiling aangevoerd door onder meer de Lovie uit Poperinge. Dat is een instelling voor personen met een mentale handicap. De gastronomische streekproducten worden manueel geoogst en met de grootste zorg gereinigd en verpakt. Ze komen in de handel onder het Fine Fleur-label. Behalve de Lovie, voerden nog twee producenten uit de streek van Poperinge primeur hopscheuten aan. In totaal ging het om 6 kg.
Hopscheuten zijn een geliefd ingrediënt voor koks van gerenommeerde restaurants. Zij zetten de seizoensspecialiteit graag voor aan een fijnproeverspubliek. Om het product ook voor een breder publiek toegankelijk te maken, koopt Delhaize al sinds enkele jaren hopscheuten aan. Ze worden verdeeld over diverse winkels in heel Vlaanderen, aldus woordvoerder Alain Hautman van de supermarktketen.