Jamsessie met vergeten groenten in Meetjesland
nieuwsHet Meetjesland is van oudsher een tuinbouwgebied, met vroeger vooral lokale afzet op de versmarkt van Gent. Omdat dit afzetkanaal aan belang verloor, moesten de telers uitwijken naar verder gelegen veilingen in Sint-Katelijne-Waver, Wetteren en Roeselare. Door de hoge transportkosten en lage marktprijzen voor bulkproducten kwam het rendement steeds meer onder druk te staan, aldus teeltvoorlichter Bas Philips van het proefcentrum.
Om bij telers de interesse voor alternatieve groenten aan te wakkeren, heeft het Proefcentrum voor de Groenteteelt een praktijkgids ontwikkeld met teeltinformatie over een reeks groenten. Het zijn gewassen waarvan uit een enquête is gebleken dat er effectief interesse is bij tuinders om ze te telen, vertelt Philips. Daarnaast zijn er ook telers die op eigen initiatief met minder gekende groenten experimenteren. Een voorbeeld is Luc Van Ootegem uit Assenede die de exclusieve truffelaardappel Vitelotte verbouwt.
Om de culinaire kwaliteiten van deze nieuwe teelten in het hoofd van de consument te prenten, wil het Plattelandscentrum Meetjesland zich profileren als promotie- en distributiecentrum voor hoeve- en streekproducten. Het is de bedoeling dat de typisch producten uit het Meetjesland hun plaats in de keuken heroveren, bevestigt coördinator Luc Feusels.
Chef Dirk Boelens van restaurant De Warande uit Sint-Jan-in-Eremo nam met plezier de uitdaging van de jamsessie aan. Hij toverde tijdens de demonstratie een 'risotto van venkel en zoete pepers, aan zijn vel gebakken zalm en pesto van groene courgettes' te voorschijn. "Ik kook al enkele jaren met dit soort groenten. Je kan er in de keuken alle kanten mee uit", aldus de kok.
Meer informatie: Proefcentrum voor de Groenteteelt: Bas Philips, 09/381 86 85 Plattelandscentrum Meetjesland: Luc Feusels, 09/379 78 37