Hongaarse delegatie verkent Oost-Vlaamse landbouw

Ruim een week lang was een Hongaarse delegatie van ambtenaren en ondernemers te gast in Oost-Vlaanderen in het kader van een bestuurlijk uitwisselingsprogramma. Vertegenwoordigers uit diverse sectoren werden opgeleid in het werken met Europese financieringsmiddelen en programma’s. Landbouw en platteland kwamen daarbij in het kader van het verruimde Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ruim aan bod.
11 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Ruim een week lang was een Hongaarse delegatie van ambtenaren en ondernemers te gast in Oost-Vlaanderen in het kader van een bestuurlijk uitwisselingsprogramma. Vertegenwoordigers uit diverse sectoren werden opgeleid in het werken met Europese financieringsmiddelen en programma’s. Landbouw en platteland kwamen daarbij in het kader van het verruimde Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ruim aan bod en bieden volgens gedeputeerde Alexander Vercamer perspectief om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

De historiek van de uitwisseling gaat terug tot het najaar 2003. Toen vond een werkbezoek plaats van een Hongaarse vertegenwoordiging van de regio Szabolcs-Szatmár-Bereg. Naar aanleiding van dit werkbezoek werd in 2004 een project uitgewerkt onder de werknaam CONSTRUCT, wat staat voor Cooperation on Structural Funds en meteen de kerngedachte van het project bevat: samenwerken omtrent de Europese Structuurfondsen. CONSTRUCT is in een uitwisselingsproject om vertegenwoordigers uit diverse sectoren op te leiden in het werken met Europese financieringsmiddelen en programma's. In juni 2004 werd de eerste stap gezet om het project voor te bereiden en een intentieverklaring te ondertekenen.

In het najaar van 2004 werden drie missies georganiseerd naar Szabolcs-Szatmár-Bereg. Tijdens deze missies gaven een aantal Oost-Vlaamse ambtenaren tekst en uitleg over hoe het provinciebestuur deelneemt in verscheidene Europese programma's als Interreg, Leader en Doelstelling 2 en hoe deze programma's op provinciaal niveau beheerd, gefinancierd en gecoördineerd worden.

De voorbije week werd een studiebezoek georganiseerd voor de Hongaarse deelnemers. Tijdens de bezoeken wordt theorie omgezet in praktijk en kan de Hongaarse delegatie kennis maken met concrete projecten op het terrein, die mede dankzij Europese middelen opgezet werden. Zo werden onder meer klassieke land- en tuinbouwbedrijven en bedrijven met verbreding, zoals hoevetoerisme of thuisverwerking, bezocht. Onderwijs, onderzoek en overheid werden voorgesteld en in het Meetjesland, waar diverse gebiedsgerichte programma’s samen sporen, werd een Europadag georganiseerd met bezoek aan zeer uiteenlopende plattelandsprojecten.

CONSTRUCT wil niet enkel een trainingsproject zijn, maar bovenal een springplank naar meer structurele samenwerking tussen Szabolcs-Szatmár-Bereg en Oost-Vlaanderen. Landbouw en platteland bieden daartoe alle kansen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek