nieuws

Hoe krijgt Europa meer groenten en fruit op het bord?

nieuws
De Europese Commissie onderzoekt hoe de steun voor de groente- en fruitsector meer effect kunnen hebben. Het voedingspatroon van de doorsneel Europeaan baart immers zorgen. Tegelijk gaan de tuinders gebukt onder de grote macht van supermarkten, die hen relatief weinig betalen. De bezorgdheid van Europa blijkt uit een inspraaknota commissaris Mari­ann Fischer Boel maandag heeft bekendgemaakt.
23 mei 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
De Europese Commissie onderzoekt hoe de steun voor de groente- en fruitsector meer effect kunnen hebben. Het voedingspatroon van de doorsneel Europeaan baart immers zorgen. Tegelijk gaan de tuinders gebukt onder de grote macht van supermarkten, die hen relatief weinig betalen. De bezorgdheid van Europa blijkt uit een inspraaknota commissaris Mari­ann Fischer Boel maandag heeft bekendgemaakt.

In eigen land wees een grootschalig onderzoek onlangs nog maar eens uit dat we veel te weinig groenten, fruit en melkproducten consumeren. Federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (SP.A) lanceerde een nationaal voedings- en gezondheidsplan dat bestaat uit een televisiespot, internetsite en brochures.

Op een internationale meeting van de WHO en de FAO werd vorige week in Rome gepleit voor een grotere erkenning van de link tussen enerzijds consumptiegewoonten en anderzijds het landbouw- en handelsbeleid. "Vandaag staan die nog te veel haaks op elkaar. Handelsbarrières en onderproductie zorgen ervoor dat er in sommige regio's een gebrek is aan gezonde voedingsproducten, terwijl in andere regio's de calorierijke voedingsproducten voor obesitas zorgen", luidt de krtiek van het Europese WHO-kantoor.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek