Groen! wil vegetarische schotels op het menu
nieuwsOm de restaurateurs en cateringdiensten die verbonden zijn aan ministeries, scholen, ziekenhuizen, universiteiten, enz. te helpen bij de omschakeling wil Glorieux een Vlaams VoedingsTeam oprichten dat aanbieders van de maaltijden adviseert over de mogelijkheden van de vegetarische keuken en over het beschikbare aanbod van biologisch geteelde landbouwproducten. Privé-restaurants die zich op vrijwillige basis aan dezelfde verplichting zouden onderwerpen, kunnen in het voorstel van decreet rekenen op een speciale erkenning.
VUB-professor Marcel Hebbelinck kan zich helemaal vinden in het voorstel. "Diverse internationale studies tonen aan dat vegetariërs een lager risico lopen op hart-, vaat- en andere beschavingsziekten. Verder scoren ze lagere cholesterolwaarden en een lagere body mass index. Dat is heel interessant met het oog op de toenemende vergrijzing en druk om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Komt daarbij dat vegetarisme ook een ethische keuze is voor bijvoorbeeld meer dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid".
Volgens zelfstandig voedingsconsulent Stefan Peeters kan het voorstel ook een enorme stimulans betekenen voor de biologische landbouw. Naar verwachting zou zo'n 10 procent van de consumenten een vegetarische schotel verkiezen indien ze de keuzemogelijkheid aangeboden krijgen. "Indien het initiatief alleen nog maar van toepassing wordt op de restaurants van de Vlaamse administratie zou de afzet van biologische aardappelen verdubbelen. Daardoor kan de prijs van biologische producten in de markt van de buitenshuisconsumptie dalen en zal ook de privé-sector meer geneigd zijn om een vegetarisch alternatief te voorzien".
De komende weken gaat Glorieux bij de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement steun zoeken voor zijn voorstel. "Aangezien het niet gaat om een ideologisch geladen voorstel, reken ik er op dat ook de andere fracties openstaan voor deze denkpiste", klinkt het.