Groen! wil hop laten erkennen als streekproduct
nieuws"Het Vlaamse promotiecentrum voor landbouwproducten VLAM die de officiële labels uitreikt, is al op de hoogte en verwacht een aanvraag uit Aalst", zegt Keytsman, die eerder al aan de slag was op diverse groene kabinetten. Hopbier, hopjenever, hopscheuten als gastronomische bereiding: een erkenning als streekproduct zal de hoppeteelt een sterke impuls geven, luidt het.
"De erkenning als streekproduct biedt een meerwaarde, ook commercieel, en het promoten van streekproducten past in een visie op duurzame lokale economie", aldus Keytsman. "Zo heeft marktonderzoek bewezen dat de consument bijzonder gevoelig is voor erkende streekproducten. Want voor hen staan deze producten voor traditie, vakmanschap, nostalgie, en vooral kwaliteit. En een label is de garantie dat het product écht is en met liefde gemaakt".
In de streek rond Aalst liggen volgens Keytsman de echte roots van de hoppeteelt. "De hopkeuringen gebeuren nog altijd in Aalst en de abdij van Affligem heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de hopteelt", weet het gemeenteraadslid. In de streek blijven vandaag helaas slechts een handvol hoptelers over. De veruit belangrijkste kern van Vlaamse hoptelers situeert zich in en rond het West-Vlaamse Poperinge.
Lees ook: geVILT: Menopauze trekt Poperingse hoptelers uit het slop