Gemiddeld gezin consumeert 226 verse eieren
nieuwsEén gezin op de zeven eet zelfs één ei per dag. Alleenstaanden eten méér eieren (150) dan gezinnen van twee personen (225 of 112,5 per persoon) of van drie (270) en vier (290). In 34,9 procent van de gevallen gaat het om eieren van legkippen uit alternatieve huisvestingssystemen. 65,1 procent van de eieren is afkomstig van batterijkooien.
Vorig jaar werden in Vlaanderen 30,4 miljoen stuks pluimvee geteld, waarvan 58 procent braadkippen en 38 procent leghennen. Na een continue stijging in de tweede helft van de jaren negentig vertoont de evolutie van de pluimveestapel de jongste jaren een dalende tendens, met een stevige terugval in 2003 als gevolg van de maatregelen in verband met de vogelgriep.
De pluimveesector telt een 800-tal bedrijven met leghennen en 700 met braadkippen. De meeste bedrijven bevinden zich in West-Vlaanderen en Antwerpen. De gemiddelde bezetting per bedrijf bedraagt 14.531 hennen en 25.154 vleeskippen. Op zuiver gespecialiseerde bedrijven liggen deze aantallen flink hoger. Zo bevindt 12,9 procent van de leghennen zich op bedrijven met meer dan 70.000 dieren. Het aandeel van het pluimvee in de totale waarde van de land- en tuinbouw bedraagt maximaal 9 procent.
Lees ook: Interview: Wouter Wytynck: "Kippenboer kent klappen van de zweep"