Gedragscode voor controleurs Voedselagentschap

Het Federaal Voedselagentschap heeft een gedragscode aangenomen voor zijn controleurs. Op die manier wil het tegemoetkomen aan klachten van landbouwers en hoteliers tijdens controles. Dat zegt woordvoerder Pierre Cassart van het Voedselagentschap.
8 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Het Federaal Voedselagentschap heeft een gedragscode aangenomen voor zijn controleurs. Op die manier wil het tegemoetkomen aan klachten van landbouwers en hoteliers tijdens controles. Dat zegt woordvoerder Pierre Cassart van het Voedselagentschap in Het Nieuwsblad.

Hij reageert daarmee op de oprisping van de Waalse Landbouwminister Benoît Lutgen in de krant Vers l'Avenir. In harde bewoordingen zei Lutgen dat de Waalse landbouwers het Voedselagentschap beu zijn. Hij verwijt het agentschap dat het onvoldoende informatie geeft over de normen die moeten gerespecteerd worden bij de voedselproductie en -bereiding. ,,Het agentschap helpt de boeren helemaal niet. De landbouwers kennen de spelregels niet. Daardoor zijn al verschillende controles uitgedraaid op echte drama's'', zegt Lutgen.

De gedragscode is uitgewerkt met alle betrokkenen in de sector. In de code wordt heel gedetailleerd beschreven hoe een controleur zich ter plaatse moet gedragen. Het voedselagentschap komt overigens niet alleen bij landbouwers, maar ook bij slagers, hoteliers, melkerijen en cafés. De controleur krijgt in de nieuwe code een assisterende rol toegemeten. ,,Maar er mag geen misverstand over bestaan: wij blijven bovenal controleurs'', zegt woordvoerder Cassart. ,,Dat is nu eenmaal onze missie. Het is aan niet-gouvernementele organisaties om de landbouwers te informeren.''

De Boerenbond heeft in Vlaanderen nog geen klachten opgevangen over de controleurs van het Voedselagentschap. ,,Uiteraard zijn sommige sanitaire regels volgens ons overdreven ingewikkeld. Waarom een slateler bijvoorbeeld eerst zijn handen moet afdrogen voor hij een natte krop sla mag aanraken, gaat er bij mij niet in. Maar goed, onze leden kennen de regels en accepteren die ook. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om onze leden te informeren over de regelgeving en mogelijke controles. Ik begrijp de boosheid van Lutgen niet'', zegt woordvoerder Roger Saenen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek