Gebrekkige controle Frans varkensvlees
nieuws"Op lokaal niveau schieten de veekeuringsdiensten te kort om iets te doen aan de lacunes die het rapport aan het licht bracht", zo luidt de tekst die te consulteren is op de website van de Europese Unie (www.europa.eu.int).
Inspecteurs van de EU gingen in juni op pad in Franse vleesverwerkende bedrijven en stelden er structurele problemen vast op het vlak van onderhoud en hygiëne.
De meeste kritiek gaat naar de veekeurders van de overheid. "In sommige gevallen leverden veekeurders uitvoercertificaten af zonder de producten te kennen of te beschikken over schriftelijke bewijzen van de gecertificeerde informatie". "Het aantal bezoeken van veekeurders aan ateliers voor vleesversnijding en vrieshuizen is niet conform de Europese norm en absoluut onvoldoende", benadrukt het rapport.
In de slachthuizen zijn de veekeurders vaak slechts aanwezig tijdens een deel van de inspecties voor en na de dood van het dier. Vaak vonden de controles voor de slacht niet plaats of werden ze uitgevoerd door assisten en zonder de nodige attesten. Het onderzoek post mortem werd in twee onderzochte slachthuizen uitgevoerd door personeelsleden die niet over de nodige kwalificaties beschikten.
Een aantal halve karkassen droeg slechts drie stempel in plaats van de voorgeschreven vijf en in sommige gevallen stonden de stempels er al voor de eindconclusies van het onderzoek post mortem bekend waren, zo stelden de diensten van de Commissie vast.