Europa uniformiseert tolerantiedrempels pesticiden
nieuwsIn een mededeling wijst sp.a-europarlementslid Said El Khadraoui erop dat ongeveer de helft van het verse voedsel pesticidenresidu's bevat. Slechts een klein deel overschrijdt het maximaal toegelaten gehalte. Momenteel bestaan in de lidstaten nog uiteenlopende normen over de maximumdrempels voor de aanwezigheid van residuen. De harmonisering moet een einde maken aan de daaruit voortvloeiende handelsverstoringen.
Hoewel de verordening geen verplichting tot de effectieve publicatie van overtredingen bevat, toont El Khadraoui zich een voorstander van de "name and shame"-strategie die in het Verenigd Koninkrijk wordt toegepast. De overheid publiceert de namen van winkelketens, handelaren of producenten die slecht scoren op de controles. El Khadraoui gaat de bevoegde ministers Rudy Demotte en Bruno Tobback verzoeken in België hetzelfde te doen.
In België ijverde Phytofar, de federatie van fytoproducenten, al langer voor een uniformisering van de maximale residulimieten. Die maken in de toekomst een objectieve vergelijking mogelijk tussen de overschrijdingen van de limieten in de verschillende landen. Landen met strengere limieten, scoorden in het verleden zwak in de statistieken.