Europa presenteert 12 studies over voedselkwaliteit
nieuwsDe onderzoeksprogramma's waar België aan meegewerkt heeft, bestrijken heel diverse domeinen. Het project Biocop richtte zich op het opsporen van chemische verontreinigingen met behulp van nieuwe technieken uit de biotechnologie. In het kader van Eadgene werd dan weer gezocht naar genen die een belangrijke invloed hebben op het afweermechanisme van landbouwdieren. Het project Grain Legumes studeerde op nieuwe inzichten en technieken om de Europese afhankelijkheid van de invoer van plantaardige eiwitten te verkleinen.
Het project Heatox ontfermde zich over de risico's van acrylamide, Safe Foods zocht naar mogelijkheden om de risicoanalyse in de voedselketen te verbeteren. Het onderzoek van SEAFOODplus toetste de voordelen van visconsumptie aan de mogelijke nadelen en het project Welfare Quality speurde naar diervriendelijke huisvestingssystemen en mogelijkheden om de consument over dit thema te informeren.
Ons land vertolkte geen rol bij vijf andere onderzoeksprojecten. Die focusten op de preventie en beheersing van zoönosen zoals salmonella (Med-Vet-Net), plantaardige alternatieven voor antimicrobiële groeibevorderaars (Replace), de kwaliteitsverbetering van biologische voedingsproducten (Quality Low Input Food), milieuvriendelijke fruitteelt in Zuid-Europa (Cleanfruit) en de risico's van chemische verontreinigingen in de voedselketen (Cascade).(KS)