Erosieplan moet landbouw in Woumen en Esen beschermen

Een landbouwgebied van 1.460 hectare op het grondgebied van de vroegere gemeenten Esen en Woumen kan van extra steunmaatregelen genieten in het kader van de erosiebestrijding. Het is een licht glooiend landschap waar nogal wat groententeelt bestaat. "Er is 16.250 euro voorzien om de landbouwers te ondersteunen in het nemen van maatregelen", zegt schepen van Milieu Eric De Keyser in Het Nieuwsblad.
1 maart 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Een landbouwgebied van 1.460 hectare op het grondgebied van de vroegere gemeenten Esen en Woumen kan van extra steunmaatregelen genieten in het kader van de erosiebestrijding. Het is een licht glooiend landschap waar nogal wat groententeelt bestaat. "Het is de bedoeling om gefaseerd de erosie in dit gebied te bestrijden in nauw overleg met de land- en tuinbouwsector", zegt schepen van Milieu Eric De Keyser in Het Nieuwsblad.

Er is 16.250 euro voorzien om de landbouwers te ondersteunen in het nemen van maatregelen tegen de bodemerosie. Nu spoelt in vele gevallen de vruchtbare bodem weg, die de teeltlaag is en het inkomen van de landbouwers voorbrengt. "Deze teeltlaag komt via de vele grachten en kanalen in de IJzer terecht. Dat zorgt voor het dichtslibben en veroorzaakt op termijn overstromingen van de landerijen'', aldus de schepen.

Om de erosie te bestrijden, volstaan vaak kleine ingrepen zoals het aanleggen van grasbufferstroken, het creëren van bredere grasstroken tussen de percelen, het in stand houden van schuine taluds van de grachten en kleine aanplantingen tegen de beken en kanalen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek