Eerste glutenvrije winkel voor coeliakie-patiënten
nieuws"Als een coeliakiepatiënt iets eet of drinkt dat met één of meer van deze graansoorten is bereid of daarmee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Dat leidt in eerste instantie tot diarree en uitdroging en in ernstige gevallen tot de dood", vertelt de vrouw in Het Nieuwsblad. Zijn glutenvrije producten dan niet gewoon in een dieetwinkel of supermarkt te vinden? "Jawel", zegt Nicole Bemels, "maar die zijn daar zeer duur en bovendien voorverpakt".
"Een brood dat volgens de verpakking drie maanden goed blijft, kan toch niet anders dan slecht smaken. In vergelijking daarmee is mijn zelfgebakken brood wél lekker", luidt het. In de winkel vind je niet alleen broden en op bestelling gebak maar ook sauzen en mayonaises. "Je zou ervan verschieten in welke producten allemaal gluten zitten", zegt Bemels. "Gluten zijn een verdikkingsmiddel en in plaats van een paar extra eitjes, doen producenten liever gluten in hun bereiding. Zo wordt het mengsel zwaarder en kunnen ze meer verkopen".
Meer informatie: MPR Food