nieuws

Delhaize: "Belg eet steeds gezonder en exotischer"

nieuws
Belgen kiezen in vergelijking met vijf jaar geleden duidelijk meer voor de buitenlandse keuken en voor gezonde alternatieven in hun voeding. Zowat 22 procent van de Belgen vindt gezond eten een noodzaak, terwijl het voor 54 procent een voorwaarde is voor een gezond leven. Wat de populariteit van de buitenlandse keukens betreft, geven Belgen de voorkeur aan Italiaanse en Chinese gerechten. Dat blijkt uit een bevraging van 4.500 landgenoten door Delhaize in samenwerking met Roularta.
15 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Belgen kiezen in vergelijking met vijf jaar geleden duidelijk meer voor de buitenlandse keuken en voor gezonde alternatieven in hun voeding. Bij de buitenlandse keuken scoren de Italiaanse en de Chinese het hoogst. Dat blijkt uit een bevraging van 4.500 Belgen door Delhaize in samenwerking met Roularta. Dit onderzoek naar voedingstrends, eetgewoonten en lievelingsgerechten vond plaats naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het magazine van Delhaize, De Leeuw.

De Belgen kiezen duidelijk meer voor gezonde alternatieven. Zo gebruikt 58 procent van de respondenten meer olijfolie ter vervanging van boter in vergelijking met vijf jaar geleden. Ongeveer 44 procent van de ondervraagden zegt meer vis te consumeren. Vers fruit is duidelijk ook een sterke stijger (+ 43%) in de afgelopen jaren, aldus Delhaize. Belgen eten minder boter (-40,3%), vlees (-38,2%), gekookte aardappelen (-26,5%) en diepvriesproducten (-17,3%).

Een opvallende bevinding is dat 30 procent minder kant-en-klaar maaltijden worden gegeten in vergelijking met ruim vijf jaar geleden. "Hier moeten we evenwel een kanttekening bij maken", zegt Patrick Vandenbogaerde van Delhaize België, "want we hebben hier te maken met een duidelijke verschuiving. Zo is het verbruik van diepgevroren kant-en-klaar maaltijden en maaltijden uit blik sterk gedaald, terwijl we wel een grote toename mogen noteren in het verbruik van verse kant-en-klaar maaltijden".

De twee populairste vreemde keukens zijn voor de Belgen de Italiaanse en de Chinese keuken. Slechts 6 procent van de ondervraagden eet nooit Italiaans en 16 procent nooit Chinees. Mexicaanse, Thaise, Japanse of Indische gerechten wordt door 40 tot 50 procent van de respondenten wel gesmaakt. Walen zijn duidelijk meer te vinden voor de buitenlandse keuken in vergelijking met de eerder traditionele Vlaming.

Zowat 22 procent van de Belgen vindt gezond eten een noodzaak, terwijl het voor 54 procent een voorwaarde is voor een gezond leven. Voor de Belg komt gezondheid bij het koken op de eerste plaats, het bereidingsgemak tijdens de week op de tweede plaats en de snelheid van de bereiding op de derde. In het weekend wordt na gezondheid meer belang aan smaak gehecht. Vrouwen eten vaker gezonde en light producten in vergelijking met mannen. Franstaligen kiezen vaker voor bio-producten terwijl Nederlandstaligen vaker vegetarisch eten. "Ongeveer 80 procent van de vegetarische producten wordt in het noorden van het land verkocht", aldus Vandenbogaerde.

Koken blijft nog altijd een favoriete bezigheid voor de Belgen. Ongeveer 43 procent kookt dagelijks, onder wie het meest vrouwen. Koken is voor velen een plezier (56,6%) of een hobby (36,9%). Enkel omdat het moet, kookt 30,7 procent van de Belgen. Bij de lievelingsgerechten van de Belgen scoort pasta (9,3%) het hoogst, gevolgd door biefstuk friet (7,2%) en visgerechten (5,9%). Ontbijten doen de Belgen met 72,3 procent van de respondenten nog dagelijks, terwijl slechts 8,8 procent nooit 's morgens eet. Tijdens de week wordt 's middag het vaakst een sandwich geconsumeerd (66%) en 's avonds wordt warm gegeten (74%).(GL)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek